VEILIGHEIDSGLAS
Elk jaar vinden er tienduizenden ongelukken met glas plaats. In de meeste gevallen zijn daar ook kinderen bij betrokken! Dit heeft ertoe geleid dat in 2011 de norm NEN 3569 (veiligheidsbeglazing in gebouwen) werd aangescherpt. De norm geeft aan waar men veiligheidsglas dient toe te passen. Er zijn drie varianten veiligheidsglas:
Gehard veiligheidsglas
Gehard glas is ongeveer vijf tot zeven keer zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Het glas wordt in een hardingsoven tot circa 650 graden verhit. Daarna wordt het glas zo snel mogelijk naar een koeler gebracht, die koude lucht tegen de oppervlakte blaast. Hierdoor wordt de ruit veel sterker. Bij breuk valt het uit elkaar in kleine stukjes, die geen diepe wonden kunnen veroorzaken. Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals binnendeuren.
Gelaagd veiligheidsglas
Gelaagd glas bestaat uit twee of meerdere glasplaten. Tussen deze glasplaten zit een onzichtbare folie. Deze folie zorgt ervoor dat de ruit in één stuk blijft wanneer deze breekt. De folie houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is dus wel veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas is aan te bevelen voor schuifpuien en deuren en op al die plaatsen waar er een grote kans bestaat dat iemand door het glas kan vallen.
Daarnaast werkt gelaagd glas ook inbraakvertragend.
Gehard/Gelaagd veiligheidsglas
Gehard gelaagd glas is een combinatie van gelaagd en gehard glas. De kracht van gehard glas en de veiligheid en kracht van gelaagd glas komt van pas bij veeleisende glastoepassingen, zoals o.a. ballustradus, trappen en glazen gevels. Eigenlijk bijna alles glastoepassingen die boven het hoofd geplaatst worden.
Zie links voor meer informatie over de NEN 3569: